Colloquium Λειτουργικής

Στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών οργανώνεται και το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Colloquium Λειτουργικής». Στο Colloquium πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις με διακεκριμένους εισηγητές για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψηφίους διδάκτορες προκειμένου να ενημερωθούν για τις διάφορες τάσεις στη σύγχρονη έρευνα και το εκπαιδευτική και ερευνητικό έργο σπουδαίων προσωπικοτήτων του κλάδου. Ειδικότερα, γίνονται τουλάχιστον δύο συναπαντήσεις του Colloquium ανά εξάμηνο και εκτάκτως, όταν υπάρχει δυνατότητα.

Συναντήσεις του Colloquium Λειτουργικής

Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

  1. Tinatin Chronz, Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας «Η σημασία των γεωργιανών πηγών για την ιστορία της ιεροσολυμιτικής και της βυζαντινής λειτουργικής παραδόσεως». 17 Ιανουαρίου 2018.
  2. Sysse Gudrun Enberg, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, «Διερευνώντας τη χειρόγραφη παράδοση του Προφητολογίου». 14 Φεβρουαρίου 2018.
  3. Αλέξης Χρυσοστάλης, Ερευνητής στο Collège de France, «“Ὃς ἐν μορφῇ θεοῦ ὑπάρχων … μορφὴν δούλου λαβών” (Φιλιππ. β΄ 6-7). Ο ομολογητής Νικηφόρος Κωνσταντινουπόλεως και ο όρος «μορφὴ» στο Κατὰ Εὐσεβίου σύγγραμμά του». 15 Μαρτίου 2018 (συνδιοργάνωση με το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών). https://www.auth.gr/video/25170
  4. Γεώργιος Τσέτσης Δρ.Θ., Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «Λειτουργική ευταξία και σύγχρονοι προβληματισμοί». 18 Απριλίου 2018.
  5. Michael Colburn, D.C.Sc., «Orthodox Liturgical Workstation (OLW) – Λογισμικό για την έρευνα και τη σύνταξη σχολίων σχετικά με τα λειτουργικά κείμενα». 4 Ιουνίου 2018.

Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

  1. Ιεροδιάκονος Δαμασκηνός Ξενοφωντινός Jaakko Olkinuora), αναπληρωτής καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας και Πατρολογίας στο πρόγραμμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου Ανατολικής Φιλλανδίας, «Από τον Άθωνα στις Σκανδιναβικές Άλπεις. Λειτουργικές ιδιομορφίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας». 10 Οκτωβρίου 2018.
  2. Δήμητρα Λαζίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. «Προληπτική συντήρηση στο μουσείο. Προβλήματα, προβληματισμοί, διλήμματα και λύσεις». 29 Νοεμβρίου 2018.
  3. Γεώργιος Κεσελόπουλος, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Λόγος» της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. «Σχοινοβατώντας μεταξύ ιστορίας και θεολογίας: Το παράδειγμα της Προθέσεως (8ος-15ος αιώνας)». 24 Ιανουαρίου 2019.
  4. Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος (Ζωγράφος), Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών του Hankuk University of Foreign Studies, Σεούλ: «Ο Γαβριήλ Θεσσαλονίκης και τα αγιολογικά στοιχεία για τον Άγιο Δημήτριο στο αποδιδόμενο σ’ αυτόν ανέκδοτο Ομιλιάριο». 22 Φεβρουαρίου 2019.
  5. Ελένη Καλτσογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Λόγια Αγιολογία στον 12ο αιώνα. Η περίπτωση του Ιωάννη Ζωναρά». 19 Μαρτίου 2019.
  6. Στυλιανός Χατζηγρηγορίου, ΕΔΙΠ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Η μυστηριακή ζωή ως βάση της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας κατά τον άγιο Νικόλαο Καβάσιλα». 15 Απριλίου 2019.

Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

  1. Αναστάσιος Τάντσης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας με έμφαση στη διαχείριση και αξιοποίηση του πολιτιστικού αγαθού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, «Βυζαντινή ναοδομία και λατρεία. Ο διαχωρισμός των πιστών εντός του ναού και η ερμηνεία των αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων που τον εξυπηρετούσαν». 27 Νοεμβρίου 2019.
  2. Πατήρ Λουκάς Ξενοφωντινός, «Η βυζαντινή ζωγραφική χθες και σήμερα» (ακολουθεί πρακτική άσκηση). 11 Δεκεμβρίου 2019.